Custom Search

current affairs and Gk Questions for 2016 exams

5 comments:

Included  2016 events related gk and current affairs questions


Updated with last week's current affairs and Gk Questions for 2016 Railway(RRB) Exams, Bank, PSC , UPSC and all competitive Exams



1.Who is the present Union Railway minister?
    Answer: Suresh Prabhu

2. The venue for 2016 SAARC summit (19th)  ?
    Answer: Islamabad (Pakistan)

3. Venue for 2016 Olympics ?
     Answer: Rio de Janeiro, Brazil

4. UN Observes 2016 as ________?
     Answer: International Year of Pulses

5.Who won  the 2016 FIFA Ballon d'Or award ( player of the year )?
Answer: Lionel Messi

6. Who won 2016 FIFA Women's World Player of the Year ?
Answer: Carli Lloyd (USA)

7 . Who was recently appointed as Chairman of Competition Commission of India?
Answer: Devender Kumar Sikri

8. What is the full form for ASBA that was recently in news ?
Answer: Application Supported by Blocked Amount (Introduced by SEBI for applying to IPO - initial public offers )

*9. Who will be the chief guest at 2016 Republic day parade?
Answer: French President Francois Hollande

*10.Who is the First Lady chief minister in jammu and kashmir?
Answer: Mehbooba Mufti Sayeed

*11. First railway university will be in which state?
Answer: Gujarath( Vadodra )



 *last updated on 12/1/2016

Current affairs latest gk questions 2015

2 comments:

Included  2015 events related gk and current affairs questions 

 

  These current affairs Questions are useful for  UPSC ,bank and PSC exams , SBI clerk, RRB, Postal Assistant. use this questions for Quick reference .

All the questions are updated as on 30/12/15

 1. Newly appointed BCCI President ?
Answer:  Shashank Manohar

2. who was recently appointed as chief of industrial corridor project (Delhi- mumbai)?
Answer: Alkesh Sharma

3. Recently selected Nepal prime minister?
Answer: Khadga Prasad Oli

4. Which country launched missile named "Imad" ?
Answer: Iran 

5. who is the 2015 booker prize winner ? 
Answer: Marlon James (Jamaica)

6. who wrote the book "A Brief History of Seven Killings" ?
Answer: Marlon James

7. Who is Miss India 2015 winner ? 
Answer : Aditi Arya 

8. which team won copa america 2015?
Answer: chile

*9. Nepal's recently elected  president  (first women president for nepal)?
Answer:  Bidhya Devi Bhandari 

10. Who is the Recently selected prime minister of Nepal ?
Answer: K.P. Sharma Oli

10. The economically diverse region of MENA nations refers to which  countries?
Answer: Middle East and North Africa

11. which country was affected by Typhoon "Koppu" ?
Answer : philippines 

12. which country recently built Zam Hydropower Station on river Brahmaputra?
Answer: china (dam located at tibet)
 
13. 2015 WTA womens doubles winners ?
 Answer: Martina Hingis and Sania Mirza

14. Venue for G20 summit 2015?
Answer: Turkey

15.  2015 Third India–Africa Forum Summit was held at ___________ ?
Answer: New Delhi

16. Who was recently appointed as Permanent Representative of India to the United Nations  ?
Answer: Syed Akbaruddin

17. Recently elected  Bihar chief minister ?
Answer: Nitish Kumar  

*18. Recently appointed Canada prime minister ?
Answer: Justin Trudeau 

*19. who is the Newly appointed  argentina president?
Answer: Mauricio Macri

*20. which country recently tested  nuclear capable ballistic missile named "Shaheen 1A" ? 
Answer: Pakistan 

*21. who is  Miss Universe 2015 ?
Answer: Pia Wurtzbach from Philippines

*22. Who is Miss world 2015?
Answer: Mireia Lalaguna from Spain

*23. Which year is celebrated as "International Year of Light and Light-based Technologies"?
   Answer: 2015

*24. Which year is celebrated as "International Year of Soils "?
Answer: 2015 

*25. Who is the Jnanpith Award 2015 winner? 
Answer: Bhalchandra Nemade (Marathi Novelist)

*26. Who is the First women president of  mauratious ?
Answer: Ameenah Gurib-Fakim (Elected on 2015)

*27. which nation won 2015 SAFF CUP ?
Answer: India 

*28. The venue for  2015 SAFF CUP ( South Asian Football Federation ) ?
Answer: kerala(India)
 

click here to  Find important persons from Top Positions in Organizations

2015Nobel prize winners

2015 physics Nobel prize winner : Takaaki Kajita(Japan) and Arthur B. McDonald(Canada)

2015 Chemistry Nobel prize winner : Tomas Lindahl(sweden), Paul Modrich(US) and Aziz Sancar(Turkey)

2015 Nobel prize  for Physiology or Medicine : Youyou Tu(China), William C. Campbell(Ireland) and Satoshi Omura(Japan)


2015 Nobel prize for Literature : Svetlana Alexievich(Ukraine)


2015 Nobel peace prize: National Dialogue Quartet 

2015 Economic peace prize: Angus Deaton(UK)

2015 grandslam winners

Grandslam is the four major tennis tournaments Australian Open, French Open, Wimbledon, and US Open

2015 Australian Open men's winner : Novak Djokovic
Australian Open women's winner: Serena Williams
Australian Open mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis

2015 French Open  men's winner : Stan Wawrinka
French Open  women's winner : Serena Williams 

2015 Wimbledon men's winner :  Novak Djokovic
Wimbledon women's winner :  Serena Williams
Wimbledon women's double winners : Sania Mirza  & Martina Hingis
Wimbledon mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis


2015 US Open men's winner : Novak Djokovic
US Open women's winner : Flavia Pennetta 
US Open women's double winners : Sania Mirza  & Martina Hingis
US Open mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis

 This article belongs to  http://importantquestionsabout.blogspot.com/. You may visit our latest current affairs updates from here
* recently updated

Gk questions

1. what is known as king of hobbies
Answer: philately

2. Vijay Hazare Trophy is related to which sports item ?
Answer: Cricket